Alberch ha col·laborat en el projecte de finalització de les obres del Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, entre els anys 2019 i 2020, que va desenvolupar obres tant en la graderia de l’amfiteatre, el foyer, la platea i la tarima de l’escenari. Aquest paranimf portava pràcticament un segle sense acabar des que el va dissenyar l’arquitecte Joan Rubió a la fi dels anys 20 del segle passat. El material clau amb el qual hem treballat ha sigut la fusta de Tali procedent d’Àfrica occidental que disposa de la certificació FSC que garanteix la sostenibilitat dels seus boscos. El seu principal avantatge és la seva excepcional duresa i resistència, especialment en llocs de molt de trànsit -com el serà aquest paranimf-, a més de la seva qualitat i elegància al nivell, com no podia ser d’una altra forma, de l’Escola Industrial barcelonense. El disseny del projecte presentava molta dificultat tècnica a causa de la tarima col·locada en espiga en el foyer com la forma corba de l’amfiteatre, la qual cosa ens ha fet cuidar fins al més mínim detall per a obtindre un resultat perfecte.

 

El nou paranimf remodelat ja està obert al públic en general i serà un espai on poder realitzar tot tipus d’actes i espectacles de petit i mitjà format i que comptarà amb acústica cuidada. L’auditori, amb quasi 600 persones d’aforament, té dues sales annexes que complementen la seva funció per a acollir els diferents esdeveniments que se celebraran en aquest espai com a xerrades, conferències, congressos, jornades o trobades.

L’Escola Industrial

El Paranimf de la Escola Industrial de Barcelona és un espai singular de més de 3.600 metres quadrats útils en la reforma dels quals la Diputació de Barcelona ha invertit set milions d’euros. Si bé el conjunt arquitectònic, promogut per la Diputació de Barcelona, data de principis del segle XX, va ser l’arquitecte Joan Rubió l’encarregat de construir tant les naus centrals com el paranimf remodelat a la fi dels anys vint del segle passat. El paranimf no es va arribar a acabar en aquella època i durant quasi 90 anys, encara que ha viscut algunes intervencions amb l’objectiu de preservar l’espai,  no s’havia arribat a finalitzar l’obra. En la rehabilitació s’han respectat la gran majoria dels elements originals: el sostre original que és de fusta o les vidrieres que reflecteixen les diferents professions. La reforma ha permès millorar la il·luminació, acústica i aïllament sonor de l’espai.

L’Escola Industrial és un complex d’edificis situat en el barri de l’Eixample de Barcelona que si bé va ser pensat per a albergar una escola d’oficis ha passat per diferents usos, durant més de quaranta anys van ser instal·lacions militars, però des de l’arribada de la democràcia es va recuperar la seva funció civil. Actualment acull l’Escola del Treball de Barcelona i l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona.